FIT.nl

Voorstelronde van Jan Johannes


#1

Hoi allemaal, ik ben JJ en ben lid geworden van dit forum omdat ik als medisch specialist in het licht van preventieve gezondheidszorg een groot voorstander en pleitbezorger ben van een gezonde levensstijl. We moeten in onze moderne maatschappij af van het idee dat er voor elke ziekte/aandoening wel een pilletje is. We moeten toe naar het voorkomen van ziekten door gezonder te eten, bewuster te leven en meer aan sport en beweging te doen. Hier hoort ook bij dat we minder gestressed en minder opgefokt moeten leven. We moeten af van het egocentrisme dat zo langzamerhand onze maatschappij vergiftigd. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Succes allemaal!


#2

Wat prachtig @Doffkowitz

Mooie visie op het leven en de verzorgingsstaat.

Hoe probeer je zelf bewuster te leven en niet gestress opgefokt te raken? Heb je hier lessen voor die je met anderen kunt delen?

Denk je dat het een tijdsbeeld is waar we in leven? Individualisering en egocentrisme? Is het een beleving of is het ook ‘waar’ -> vastgesteld met indicatoren. Is vast leuk sociaal wetenschappelijk onderzoek over, wat denk jij @erikhuizenga! Zijn wel leuke vraagstukkken die we best eens met FIT.nl kunnen belichten. Zijn we ‘egocentrischer’ geworden, of zijn we meer aan het ‘individualiseren’. Ik zou ook zeggen van JA, maar is het ook echt zo?


#3

Welkom Jan!

Denk je dat er in Nederland plek is voor lifestyle geneeskunde? Ik hoop dat dat doorzet, alles aan de huisarts laten (die hebben het al zo druk) is niet voldoende. Gezien de kosten die je kan besparen met preventie zou je verwachten dat zorgverzekeraars hier geinteresseerd in kunnen zijn!


#4

Hoi Jasper, absoluut! Je ziet dat ook in meer conservatieve deelgebieden van de geneeskunde zoals de interne geneeskunde en oncologie steeds meer aandacht komt voor gezonde voeding en verbetering van de conditie. Onlangs was er nog een item op 2-Vandaag waarin een hoogleraar interne geneeskunde van het AMC/VU haarfijn uit de doeken deed waarom we ons als medici meer moeten richten op preventie en levensstijl. Helaas werkt de politiek nog niet zo mee getuigen hun BTW-verhoging op oa. groenten en fruit. Ik denk dat de zorgverzekeraars ook zullen volgen. Het lijkt mij een uitstekende manier om de ziektekosten te drukken. Hopelijk is de lobby van de farmaceutische industrie niet sterk genoeg om deze tendens tegen te houde. Die zijn er natuurlijk vooral bij gebaat om ziekten chronisch te houden waardoor je hun medicatie moet gebruiken.


#5

Ik probeer uiteraard gezond te leven en daarbij rekening te houden met alles wat leeft. Zo ben ik vegetariër plus. Ik laat mij op mijn werk niet de kop gek maken hoewel het een kleine stap is om wel in de val van de stress te komen. Het is ook een kwestie van mindsetting en te beseffen dat de wereld ook wel zonder jou doordraait. Je moet jezelf dan ook niet al te serieus nemen. Dit betekent uiteraard niet dat je je niet 100% inzet en hoge kwaliteit probeert af te leveren. Maar dit betekent wat mij betreft ook dat je kwaliteit niet in het gedrang laat komen door druk van buitenaf. In de geneeskunde wil men altijd het liefst gisteren al een uitslag hebben terwijl een goede uitslag beter is dan een snelle, minder goed gefundeerde uitslag. Relativeren is belangrijk en snappen hoe pathofysiologische processen lopen. Wat het andere betreft, de naar mijn mening oprukkende egocentrische houding van veel mensen, ben jij als medisch socioloog wellicht de aangewezen persoon om met data te komen om deze stelling te bevestigen dan wel te ontkrachten. Ik spreek alleen maar uit ervaring. Misschien is het wel meer moreel verval dan egocentrisme hoewel deze vaak hand in hand gaan#6

Ah denk je echt dat die visie zo sterk is? Lijkt me meer een pervers bij-effect van het marktkapitalisme.

Ik denk als de mensen + de politiek zegt dat het genoeg is, dat het wel kan omslaan. Wat denk jij?

Leuk, kun je misschien een voorbeeld noemen hoe je dat in de praktijk brengt? :slight_smile:

Ik heb ook dat gevoel hoor! Ik vind de samenleving er over het algemeen niet inspirerender op worden haha. Daarom vind ik mensen zo tof die anders denken of andere mensen helpen. Dat inspireert echt.

Mag ik vragen wat voor werk je doet? Werk je in de gezondheidszorg?