FIT.nl

Hoe maak ik mijn eigen trainingsschema?


#1

Wil je een nieuw schema maken? Of weet je niet zeker of je schema het maximale uit je doel haalt?

Lees dan eerst deze 4 artikelen door.

Lees dan eerst dit artikel van coach @erikhuizenga door met alle voorwaarden van het opstellen van een goed fitnessschema.

Tip: Lees ook dit artikel over progressive overload van coach @Nick. Dit artikel is essentieel om training te begrijpen en meer vooruitgang te boeken.

Tip 2: Lees hier waarom je niet elke 4 of 8 weken een nieuw schema nodig hebt.

Snap je niet waarom je geen vooruitgang boekt? Neem dan ens goed de andere trainingswetten door .


globaal vastgemaakt op #2

#3

Ook al weet je hoe het werkt, ik vind artikelen zoals deze toch fijn om te lezen. Iemand die het net anders verteld, simpel uitlegtā€¦daar krijg ik motivatie en energie van :muscle:


#4

Al ik specifiek kijk naar hoe ik mijn trainingsschema maakt doe ik het als volgt.
als eerste zou ik aanraden wat je doel is, dit kan bijvoorbeeld 3x per week sporten zijn.
Nu je weet hoeveel dagen per week je gaat trainen ga naar de type training kijken. Zo heb je fullbody (dit is dat je hele lichaam per training traint), ook heb je push,pull (zoals de naam het al zegt doe je op die dag allen oefeningen die betrekking hebben voor push of pull), je hebt upper, lower (zoals het als zegt), HIT (high intensity training: snel achter elkaar door gaan).

Nadat je nu de hoeveelheid dagen weet en ook jouw trainingsstyle ga je door naar wat voor oefeningen voor jouw haalbaar zijn. het kan zijn dat je sommige oefeningen niet lekker aanvoelen, probeer dan eerst door stretchen en een goede warming-up te kijken of dit de klacht doet verminderen. LET ALTIJD OP JE VORM EN NIET OP DE GEWICHTEN.

NU JE ALLES HEBT SAMENGESTELD BEN JE KLAAR OM NIEUWE DOELEN TE STELLEN!


#5

Mooie berichten @Mellereiff

Hoe train je zelf? Hoe ziet je schema er zelf uit?


#6

Als ik begin met sporten doe ik altijd een warming-up, meestal fiets ik naar de sportschool die ong. 15min fietsen is. meestal ga ik touwtjespringen, roeien of gebruik ik de loopband om mijn hartslag en bloedcirculatie omhoog te krijgen, hierna ga ik nog even foamrollen om de spieren wat soepeler te maken. Dit gaat makkelijker als je lichaam al warm is. Nu ga ik naar de oefeningen en ga niet meteen in de gewichten hangen, dit bouw ik op en zorg voor goede vorm. Soms heb ik dagen dat ik minder kan liften dan andere dagen in het begin had ik daar moeite mee, omdat ik dacht dat ik zwakker werd. Neem ook eens genoegen met wat lagere gewichten en doe misschien wat meer herhalingen (reps). bouw zo stap voor stap je oefening omhoog en je zal dat je op lange termijn grote stappen zal zetten.

Voor namelijk train ik nu fullbody 3a4x per week. nu ik wat meer spiermassa op willen bouwen zijn het voornamelijk explosieve reps. De reps variƫren van 2-7, ook wat ik deze maanden nu doe ik focussen op mijn zwakke oefening/ spiergroepen. Vooral de compound oefeningen komen aanbod.
Ik kijk ook meestal hoe mijn trainingsschema kan aanpassen aan me rooster op school en andere afspraken. Zo kan ik niet de excuus maken dat ik geen tijd heb.
TIP: plan van de voren je workouts in


#7

Het artikel is inmiddels weer geĆ¼pdatet met de laatste wetenschappelijke inzichten.

Voor meer informatie over trainingsvolume raad ik ook dit artikel aan.


#8

Wat een interessante artikelen! Ik ben helemaal nieuw in de wereld van de krachttraining, ik ben nu net pas 1 week bezig voor het eerst.
Ik vind het wel leuk om zelf mijn schema samen te stellen, dan kan je nog helemaal uitproberen en passen wat het best lukt. En wat extra informatie kan dan nooit kwaad^_^


#9

@Mellereiff - Hoe gaat het fullbody trainen en hoeveel tijd ben je ongeveer kwijt met je trainingen kwijt? Hoe bevalt verder het foamrollen? Ben erg benieuwd naar of je voortgang boekt met jet schema! Gr. Albert


#10

Hoi! Ik train op dit moment 3 dagen per week (kan helaas niet vaker) en twijfel of ik een split schema of een full body schema moet aanhouden. Mijn trainingsdagen zijn maandag (avond), woensdag (ochtend) en zaterdag. Alvast bedankt! :slight_smile:


#11

Hoi Khadis,

Ik doe ook 3 keer krachttraining in de week (naast 1 keer cardio) en ik had hetzelfde dillema als jij. Wat ik doe: woensdag bovenlichaam, donderdag onderlichaam, zaterdag full body.
Zo train je elke spiergroep 2 keer in de week, en heb je ook nog wat tijd voor isolatieoefeningen op de woensdag en donderdag. Als je een beginner bent zou ik sowieso wel een full body schema volgen, want dan heb je al genoeg aan wat compoundoefeningen, en is isolatie (nog) niet nodig naar mijn mening.

Joejoe


#12

Hoi Sirking1,

Bedankt voor de tip! Erg slim, was daar zelf niet op gekomen :slight_smile: Ik ben geen beginner meer dus ik wil zeker die isolatie aan mijn schema toevoegen.

Groetjes!


#13

Super goeie tips! In het begin heb ik vooral veel op gevoel gedaan. Meer hoefde ik niet te doen om resultaat te zien. Toen mijn progressie stagneerde ben ik de tips op jullie website gaan lezen En nu boek ik weer veel progressie :smiley: