FIT.nl

Heb ik door krachttraining mijn lichaam verpest?


#1

Hallo,

Ik ben Ernst en ben nu 15 jaar. ik was 13/14 toen ik serieus begon aan krachttraining. Ik had toen weinig ervaring en er was slecht toezicht in de sportschool. Niet nadenkende over de gevolgen toen heb ik met zoveel mogelijk gewicht getraind als ik kon. Mijn uitvoering was ook vaak niet goed. Ik ben in dat jaar nog 3 cm gegroeid, maar sta nu al een lange tijd stil. Ik zelf ben bang dat dit komt doordat ik jong ben begonnen met zware gewichten en een slechte uitvoering had. Kan iemand mij hier meer tips of advies over geven? Ik zou graag willen weten of het klopt dat het daardoor komt en als het ook zo is er nog iets tegen te doen is of dat ik mijn lichaam echt verpest heb…?

met vriendelijke groet,
Ernst


#2

Hoi @ernstsw
Welkom op het forum. Wij kunnen vanaf de computer moeilijk zien of er iets (mis) is. Ben je al bij een huisarts geweest?
Ik kan je adviseren om de huisarts te raadplegen omtrent lichamelijke klachten. Die kan je doorsturen naar een specialist of naar een fysiotherapeut.

Wanneer je weer aan krachttraining gaat doen, is het een goed idee om hierbij coaching aan te vragen! Dit voorkomt klachten in de toekomst. Training oppakken met de juiste begeleiding kan natuurlijk altijd weer.

Succes en mocht je nog vragen hebben, dan horen we het!


#3

Hoi Ernst,

Het is inderdaad wat Rik ook al aangeeft goed om hiervoor langs de huisarts te gaan. En trainen onder begeleiding is zeker aan te raden.


#4

Hallo @RikM en @erikhuizenga,

Ten eerste heel erg bedankt voor de snelle reactie! Ik ben nog niet langs een huisarts geweest. Ik heb verder ook geen lichamelijke klachten qua pijn ofzo, maar het is me alleen opgevallen dat ik niet meer groei. Ik ben inmiddels alweer begonnen aan krachttraining en heb veel ervaring opgedaan wat betreft de uitvoering van oefeningen etc. Nogmaals heel erg bedankt voor de snelle reactie’s en het advies!

Groet, Ernst


#5

Ah ik denk dat deze 2 artikelen nog wel helpen:

Er is geen uitsluitsel over je lengtegroei en de invloed van krachttraining. Echte conclusies kun je er niet uit halen.

Wat wel belangrijk is: blijf voldoende en gezond eten en slapen. En realiseer je ook dat groei niet elke dag of maand gebeurt maar ook in spurten. Dus het kan zijn dat je over een tijdje weer groeit.


#6

Het zal allemaal flink meevallen tenzij je extreme dieten hebt gedaan of wat gebroken hebt. De groei kan in spurten gaan dus dit hoeft niet je eindlengte te zijn


#7

Op mijn 13e/14e was ik nog 1.55m ofzo. Ik deed toen aan voetbal. Binnen 1 jaar ben ik gegroeid naar 1.71m en geen cm meer erbij gekomen (in de lengte dan haha)

Op je lengtegroei heb je zelf geen invloed.
Wat mijn probleem is: ik heb fanatiek 3 jaar lang vakken gevuld waardoor mijn lange rugspieren (dorsaal) overbelast zijn en ik heb daar heel lang pijn aan gehad. Ik ben sinds vorig jaar begonnen met deadliften (30jaar jong) en mijn pijn is weg.

Zoals al beschreven: voor pijn en lichamelijke klachten: de huisarts. Voor de rest lekker blijven eten, trainen en slapen. Oefening baart kunst! Let op je uitvoering en pak niet gelijk zwaar gewicht. Ik ben begonnen met de lege stang (20kg) en veel mannen moesten lachen daarom. Dat heeft mij nooit iets geĂŻnteresseerd.

Als je het goed en verstandig aanpakt ben je binnen no-time gegroeid qua spiermassa.

Succes :muscle::sunglasses: