FIT.nl

Bouw je sneller spiermassa op met BCAA? [Artikel]

#1

Het artikel over BCAA is opnieuw geupdate met de meest recente onderzoeksresultaten. Benieuw naar de werking van BCAA lees dan het volgende artikel:

0 Likes

#2

Neemt iemand van jullie BCAA?

0 Likes

#3

Vroeger wel eens gekocht om te testen. Maar tegenwoordig niet meer. Zonde van mijn geld.

2 Likes

#4

Blijft bijzonder dat zulke producten zo populair zijn, zonder dat mensen zich er goed in verdiepen. Het placebo-effect is ook echt een ding in de fitnesswereld.

0 Likes

#5

Bijgeloof is in de gehele sport een zeer actief fenomeen.
Sommige voetballers kussen gras voor ze gaan spelen en dat helpt voor hen.

Maar google BCAA en je krijgt net zo veel verhalen en onderzoeken dat het wel werkt.
Het is een “discussie” die aan hand van onderzoeken van verschillende kanten benaderd worden.

Geloof je erin kun je minstens net zo veel bewijs vinden om het te onderbouwen dan wanneer je er niet in gelooft.

Ook in dit geval speelt voeding weer een grote rol.
Wie tijd/zin en de luxe heeft hier veel tijd in te stoppen zal waarschijnlijk minder baat hebben bij toevoegingen dan iemand die van snel en makkelijk houdt.

0 Likes

#6

Interessant punt @Chielemans Maar is er wel een verschil in de kwaliteit van bewijs (denk maar aan hoe valide en betrouwbaar de onderzoeken zijn). Als je kijkt naar meta-onderzoeken dan komt naar voren dat BCAA weinig effect heeft, wanneer je uit gewone voeding al genoeg eiwitten binnenkrijgt.

1 Like

#7

Inderdaad opmerkelijk dat zoveel mensen zo overtuigd zijn van BCAA. Zo sprak ik laatst iemand die zei dat ze het ‘moest’ kopen van het personal trainer en drinken tijdens de training. ‘want dat was goed voor spierherstel’.

With that in mind:
Ik denk dat ik de komende dagen niet ga sporten want mijn bcaa is op :stuck_out_tongue:

1 Like

#8

Onderstaand een stukje die zegt objectief te zijn.
Hierin wordt deels bevestigd dat het gebruik ervan overdreven wordt, maar om het een volledig placebo te nomen gaat mij wat te ver.

BCAAs (leucine, isoleucine, and valine), particularly leucine, have anabolic effects on protein metabolism by increasing the rate of protein synthesis and decreasing the rate of protein degradation in resting human muscle.

– E. Blomstrand, Åstrand Laboratory, University College of Physical Education and Sports [10]

They are required specifically for the synthesis of proteins, not as precursors of unique biologically active molecules. The BCAA comprise about 35% of the indispensable amino acids in muscle proteins and about 40% of the amino acids required preformed by mammals.

-A.E. Harper, University of Wisconsin [11]

BCAA’s vormen dus 35% van de essentiële aminozuren in de spieren [11]. Ik benadruk ‘essentiële’ omdat diverse media noemen dat het 35% van alle aminozuren betreft. Mogelijk heeft dit met commercie te maken. Als je zegt dat drie van de twintig aminozuren (15%) goed zijn voor 35% van de aminozuren in spieren klinkt dat indrukwekkender dan wanneer het 35% van de negen aanwezige essentiële aminozuren betreft. Dat wil echter niet zeggen dat de BCAA’s zich niet onderscheiden van andere aminozuren, zowel essentieel als niet-essentieel.

Het belangrijkst punt hier is dat BCAA’s dus (zouden) zorgen voor meer spiermassa door de afbraak van proteïne in de spieren te beperken [9,12,13].

Bioavailability: Hoeveel van de ingenomen aminozuren kunnen worden gebruikt door de spieren?

Waar veel aminozuren nodig zijn voor bepaalde biologische processen, bijvoorbeeld door omzetting in andere stoffen, zijn BCAA’s vooral bouwstenen voor proteïnen die in de spieren worden opgebouwd. Ze onderscheiden zich van alle andere aminozuren door hun chemische structuur en de manier waarop ze verwerkt worden met behulp van de enzymen BCAA aminotransferase, Branched-chain ketoacid dehydrogenase en acyl CoA dehydrogenase [11].

Meerdere bronnen vermelden hierover dat BCAA’s de zogenaamde “first pass” langs de lever niet hoeven te doorlopen. Deze first pass zorgt er bij andere aminozuren voor dat ze eerst bewerkt worden, afgebroken en/of omgezet in andere stoffen. Hierdoor duurt het langer voordat ze beschikbaar komen in het bloed en komen ze in kleinere hoeveelheden daar aan. Hoewel BCAA’s deze tijd bespaard wordt, betekent dat niet dat ze volledig aankomen in de spieren.

Er is namelijk meer in de negen meter tussen mond en kont [14] dat de “bioavailability” (de hoeveelheid van een stof die daadwerkelijk aankomt op de bedoelde plaats van bestemming) beïnvloedt. Denk aan de maag zelf en de darmen. Zo is uit diverse onderzoeken onder mensen én dieren gebleken dat in dit traject ook BCAA’s verbruikt worden en deze niet volledig eindigen in de spieren [15-21].

Onderzoekers van de University of Alberta onderzochten de behoefte van pasgeboren baby’s aan BCAA’s [22]. Om te bepalen wat een goede dosering zou zijn, wilden ze weten hoeveel van de gegeten aminozuren daadwerkelijk aankwam in de bloedcirculatie en daarmee beschikbaar is voor de spieren. Door aan varkens dezelfde hoeveelheid BCAA’s zowel via infuus als via de mond te geven, konden ze het verschil berekenen. Via een infuus worden ze immer direct in de bloedsomloop gespoten. 44% van de BCAA’s bleek niet aan te komen in de bloedcirculatie wanneer deze gegeten werden.

Using breakpoint analysis, the mean total BCAA requirements were determined to be 1.53 and 2.64 g/(kg. d) for parenterally and enterally fed piglets, respectively. Thus, the parenteral requirement for total BCAA is 56% of the enteral requirement, suggesting that 44% of total BCAA is extracted by first-pass splanchnic metabolism.

-R. Elango, University of Alberta

Dat neemt echter niet weg dat deze 44% primair als bouwstenen voor de spieren wordt gebruikt waar de overige aminozuren voor talloze andere processen worden gebruikt.

Samenvatting

BCAA’s spelen een bijzondere rol vergeleken met andere aminozuren. Vooral met betrekking tot spiergroei onderscheiden ze zich.

BCAA’s worden niet afgebroken, gebruikt of omgezet in de lever zoals andere aminozuren. Dit betekent echter niet dat ze volledig in de spieren terecht komen zoals soms wordt gesteld. Uiteindelijk wordt zo’n 44% gebruikt als bouwstenen voor de spieren.

0 Likes

#9

Ze zijn onmisbaar voor spieropbouw, -herstel en -afbraak. Dat de fanatieke (kracht)sporter dagelijks voldoende BCAA’s moet binnen krijgen is dus een feit. Is het dan nuttig om BCAA’s als supplement te gebruiken? In de meeste gevallen niet.> Gewoon een goed voedingspatroon afgestemd op jouw doel en bespaar het geld voor een avondje bios :slight_smile:

0 Likes